divendres, 25 de novembre del 2011

Estudi nocturn

Els meus horaris d'estudi són nocturns. Això ja ho sabíem.
Però quan estava a casa les restriccions maternes impedien fer feina a hores intempestives. Dic intempestives perquè no és que prefereixi treballar al vespre enlloc del matí, sinó que sento màxima concentració i motivació a la nit-matinada. Això és, a partir de les 11 fins a les 4-5 del matí.
Està clar que un comportament així seria totalment reprimit en un ambient familiar (XD) però alguna cosa bona té la independència.
De nit no hi ha soroll, tothom descansa, no tens interferències cibernètiques i et sens el rei del mambo tot solucionant problemes d'estructures i termodinàmica. Ara bé, no us penseu que estudiar de nit només són avantatges...
la calefacció és central i a la nit l'apaguen!!!

Així doncs, com a bon enginyer en que m'estic transformant, he hagut d'idear una sol·lució. I de cop he pensat... què passa si augmentem la humitat tot generant vapor a l'habitació fent bullir una olla d'aigua destapada?
Doncs la resposta no és del tot trivial ja que un augment de densitat en l'aire de l'habitació (vapor d'aigua sumat a l'ambient) implicaria una disminució de la temperatura (equació dels gasos ideals PV=nRT--> T*rho=ct!)
Ara bé, les partícules de vapor que genero es condensaran a algun cantó (finestra, sostre, parets) alliberant l'energia del canvi de fase (que en el cas de l'aigua és força gran) més la de refredar-se fins als 18ºC i m'escalfaran l'habitació ni més ni menys que 2257kJ + (100ºC-18ºC)*4,18kJ=2691kJ per cada kg d'aigua evaporat que és com tenir un radiador de 2kW (un d'aquests elèctrics) encès durant 17min!!!

Així doncs, poso l'olla al foc i continuo l'estudi! Però per si de cas els càlculs fallen (dels enginyers també he après a fer el que en diuen redundància que vol dir doblar totes les mesures, una forma poc elegant de cobrir-se les espatlles) doncs per si de cas, dèiem, m'he preparat un te ben calent que almenys ens escalfarà per dins!


I per si teniu un moment, us deixo un regal ben divertit que m'han fet els Clapés. És una paròdia de la visita utilitzant el famós programa El Convidat de l'Albert Om, en aquest cas s'anomena.. L'Acoplat a Edinburgh.

6 comentaris:

  1. Resumint:
    No estudies... juges amb les olles...

    Si obres les finestra, també farà més fred, ja que x4-(fred*-4/(calor+17)-X2))

    Un petonet

    Andreu

    ResponElimina
  2. Bernat: dones per suposat que la presió és constant i aixó vol dir que tens un forat per on surten les partícules d'aigua i per tant la calor interna d'aquestes. així que jo de tu tindria en compte la capacitat calorífica del vidre i la de la fusta ja que l'energia despresa fotrà el camp cam el cantó fe fora de la finétra i no a dins, i ja as calculat l'energia que es queda l'olla? home... no em siguis químic ;)

    ResponElimina
  3. La pressió és ABSOLUTAMENT constant!! La porta no és hermètica! I per tant un increment de pressió no es pot sostenir. La idea de no considerar la calor perduda per les pèrdues d'aire que marxen és que degut a la gravetat les partícules calentes pugen, con que els forats estan a la base de la porta.. només les partícules fredes sortiran... Això és ser FÍSIC!!!( i si em tornes a insinuar com a QUÍMIC estimat germanet... no voldras saber què és la combustió espontània.. Xd) Una abraçada

    ResponElimina
  4. Ei Oriol.....Ara si,soc jo,ta mare!!!
    Com que em sento lleugerament al·ludida em prenc el dret a rèplica.
    Les teves afirmacions, que suposo de bon rotllet porten incorporada pudor de socarrim ....El foc és el tema. Això és el QUÈ del màster,no???.
    Pensava dir-te una cosa gruixuda o excusar-me per posar límits als teus horaris (dec ser de les poques mares que no patia per la tornada de la discoteca ) però...noi, les coses van com van. I tot i així encara t´haig de dir VIGILA MOLT AMB L´AIGUA I EL FOC.
    Se que t´adorms amb el llum encès i que jo l´apago quan a les cinc del mati et descobreixo rendit sobre els llibres. Ves molt "al tanto" que EL FOGONET ELÈCTRIC TAMBÉ CAL DESCONNECTAR-LO i l´aigua del pot es pot acabar.
    Un cop fetes les recomanacions....
    Començo a pensar que ets aquell punt toca nassos que en qualsevol experiment s´allunya de la funció esperada. Aquell punt que surt de la gràfica o aquell resultat que et fa repensar l´experiment-.
    Si es tanca la calefacció de nit és perquè la gent esta calentona dins del seu llit i no hi gaire públic estudiant a les cinc del mati.
    Però ves per on, ahir al diari Ara,en l´apartat "el dia que m´espera" en Jorge Wagensbeg diu que cada dia estudia o llegeix fins les cinc del matí.
    Perquè no feu una associació de físics enfredorits de matinada??. I reclameu drets...
    Un petonàs i
    FES EL QUE VULGUIS PERÒ CUIDA´T MOLT.

    ResponElimina
  5. Ostres Oriol...! Feia temps que no actualitzaves, t'has fet esperar, però he disfrutat molt amb la lectura de la teva actualització... les formules( val a dir que em costen d'entendre...), el joc d'olles i finalment el video de l'acoplat. Tot plegat ....boníssim.
    Salut i com diu la teva mare...Cuida't.
    Una abraçada.

    ResponElimina