dimecres, 24 de febrer del 2010

Defecte suís














Per un clar principi de conservació, si Suïssa té tantes coses bones, alguna pega també ha de tenir, i avui n'he descobert una; les armes i els militars.

Parlant amb el company de pis de Neuchatle em va explicar que a Suïssa el servei militar obligatori encara existeix! Aquest consisteix en 4 mesos de formació als 18 anys i 15 dies de campament cada any fins als 35! Una recent llei federal permet agrupar els períodes de campaments tots en un i fer un any sencer de servei militar com a molt tard abans dels 23 anys.

El company de pis no pensa fer el servei militar, així que està permès fer el que en diuen servei civil, però la durada és més llarga i no està ben vist per la societat helvètica.
El que també m'han explicat és que Suïssa és el 2n país mundial exportador d'armament lleuger!!! (després d'Estats Units evidentment) i fa molt poc (29 de novembre 2009) es va fer un referèndum nacional preguntant si es prohibia l'exportació d'armament i un 68,2% va votar en contra!

El que m'ha impactat més, però, és una recent descoberta que he fet aquesta tarda mentre buscava la sala de rentadores per a ús dels estudiants. M'havien comentat que una altra llei federal obligava a tots els edificis públics (escoles, biblioteques, ajuntaments... residències d'estudiants...) a disposar d'un búnquer, de tal manera que es garantís un espai de refugi per tots els habitants suïssos. Doncs aixó és el que m'he trobat mentre buscava la rentadora. I us poso un parell de fotos perquè jutgeu vosaltres mateixos.



1 comentari:

  1. Ei noi !!!
    Que bé que hagis nascut a Catalunya oi???
    Tot i que ets en un pais privilegiat,(neu,aigua muntanyes i ciència) ja comences a veure que el teu pais també té coses bones.
    Aqui no has de fer servei militar.
    La cosa del bunker em fa venir calfreds, millor que hi siguin com a curiositat
    Com van les classes.??
    I els idiomes.
    Com prepares el cap de setmana?
    Nosaltres el diumenge a Vallter 2000 amb el centre excursionista.
    Fins al vespre al SKpy

    ResponElimina